Eén klager maakt nog geen geluidsoverlast

Eén klager maakt nog geen geluidsoverlast

In de krant lees ik, festival Lepeltje Lepeltje moet aanpassingen doen omdat er iemand geklaagd heeft over geluidsoverlast. Ik verbaas mij echt over de macht die één klager heeft als het gaat om onze evenementen. Dit terwijl een burger die een vraag of een goed idee heeft voor onze stad, vaak niet eens door het ambtelijke bolwerk in het stadskantoor kan komen.

Een voorbeeld uit de praktijk. In Wielwijk zijn alle kleine speeltuintjes weggehaald. Meerdere bewoners vragen aan de gemeente of het mogelijk is een nieuw speeltuintje te maken. Er komt geen antwoord. De gemeente wordt aangesproken op het feit dat ze geen antwoord geven, en het blijft lange tijd stil. Uiteindelijk komt er een antwoord van de gemeente, er is geen budget voor speeltuinen. Dit terwijl Wielwijk recent nog in de krant stond als een van de wijken waarin kinderen te weinig buiten spelen. De gemeente geeft flinke bedragen uit voor het ‘doe ff gezond’ programma op scholen, maar buitenspelen faciliteren is geen optie. Ondanks meerderde aanvragen vanuit de wijk.

Dit voorbeeld staat niet op zichzelf. Naar burgers in Dordrecht wordt maar heel af en toe geluisterd. Er wordt overduidelijk gemeten met 2 maten. Een klager over het geluidsoverlast wordt direct serieus genomen. De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) wordt erbij gehaald en er worden metingen verricht. De betreffende organisatie wordt aangesproken door het OZHZ en er wordt zelfs gedreigd met maatregelen. Dit terwijl de gemiddelde burger niet eens kan doordringen tot het gemeentebestuur en als dat dan al is gelukt, krijgt hij vaak niet eens een fatsoenlijk antwoord.

Wij vinden dat de stad weer bestuurd zou moeten worden van onderaf. Mensen moeten de mogelijkheid hebben hun ideeën, zorgen en vragen met een toegankelijke gemeente te bespreken en die moet er serieus naar kijken. Het kan niet zo zijn dat met een keer klagen, evenementen organisator of bedrijf weer op extra kosten wordt gejaagd, maar dat een goed idee voor onze stad niet eens wordt bekeken.

Wij gaan ons de komende jaren inzetten voor burgerintiatieven. Wij willen een stadsregisseur die de weg weet binnen het ambtelijk apparaat en mensen daarmee helpt. Wij verplichten evenementen niet direct het geluid uit te draaien bij een klacht, maar vragen organisator en omwonenden met elkaar in gesprek te gaan. Want samen kunnen we alles!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.