Regenboogstad in woorden of daden?

Regenboogstad in woorden of daden?

Maandagavond hadden wij een afspraak met de organisator van de GayPride in Dordrecht. Omdat wij het regenboogakkoord mede ondertekend hebben vonden wij het goed eens met hem te praten hoe wij hem kunnen helpen met de organisatie van de pride. Een belangrijk punt bij het organiseren van zo’n evenement is natuurlijk altijd geld. Dan komt een vereniging terecht in het onherbergzame subsidie gebied en moeten ze daar maar doorheen zien te navigeren. Nu dacht ik er zit vast een groot bedrijf achter dit evenement met veel mensen, maar niets is minder waar. Het stichting bestuur bestaat uit 6 personen, waarvan er 2 eigenlijk verantwoordelijk zijn voor alles rondom deze pride.

Deze mensen kunnen niet van alle markten thuis zijn en dat blijkt ook in het gesprek al snel. Niet duidelijk is bij de organisatie, waarom hun evenement wordt gekenmerkt als een B status evenement. Voor een B status evenement is de maximale subsidie € 5.000,-. Daar zijn echter ook weer uitzonderingen op mogelijk en sommige aanvragen kunnen € 10.000,-subsidie krijgen, aan welke voorwaarden je daarvoor moet voldoen is niet duidelijk. Snapt u het nog?

Ook totaal onduidelijk is het waarop een festival wordt beoordeeld en hoe je in een bepaalde categorie komt. Te lezen op de site van de gemeente is dat de economische spin-off voor de stad belangrijk is en ook de marketing waarde voor de stad. Maar dit is natuurlijk wel een beetje een kip-ei kwestie. Als je een evenement moet organiseren voor € 5.000,- kun je er nooit zoiets groots van maken als wanneer je hiervoor € 25.000 tot je beschikking hebt. Aangezien Dordrecht er trots op is een regenboogstad te zijn, zou je verwachten dat er veel waarde wordt gehecht aan een pride festival voor de LHBT doelgroep en zou een A status toch wel op zijn plek zijn.

Dan nog een ander heel vreemd uitgangspunt in het evenementen beleid van de gemeente Dordrecht. De marketing rondom een evenement. Wanneer een evenement de A status heeft gekregen draagt de gemeente zorg voor de marketing, dit terwijl een A status goed is voor minstens € 20.000 aan subsidie. Bij de status die de GayPride heeft gekregen moeten ze dit zelf regelen en bekostigen. Van een maximaal budget van € 5.000!

Voorgaande jaren heeft de organisator van de pride gevraagd dan in ieder geval de regenboog vlaggen te hijsen aan de masten in de stad waarop evenementen met een A status worden aangekondigd. Dat was niet mogelijk volgens de gemeente, tenzij de organisatie hiervoor een luttele € 1.700 neertelde!?!?! De vlaggen heeft de gemeente liggen, deze worden namelijk op coming-out day gehesen. De organisatie heeft aangeboden ze zelf te verwisselen, maar ook dat mocht niet. Als ik dat hoor moet ik toch zo denken aan het reclamespotje van een verzekering, met een paarse krokodil…. “Ja meneer, de regenboogvlag ligt daar, maar nee we gaan hem voor u niet zomaar hijsen.” En dan met droge ogen jezelf als trotse regenboog stad neer willen zetten.

De Dordtse Partij gaat in ieder geval kijken hoe wij de stichting kunnen helpen hun evenement naar een hogere status te krijgen. Maar het wordt tijd dat de gemeente ook eens over gaat van woorden naar daden en zich echt gaat inzetten voor de LHBT groep in Dordrecht. Want dat dit nog steeds hartstikke nodig is is de afgelopen periode wel weer meer dan duidelijk geworden.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.